מדריך – איך לעשות ראיון עבודה?
- Jolt Team
- 25 באוגוסט
- 12 דקות
לעבור ראיון עבודה זה לא דבר פשוט, אבל איך מעבירים ראיון עבודה? היום, בשוק העבודה בכלל ובתעשיית ההייטק והסטארטאפ בפרט, יש חשיבות גדולה לראיונות עבודה.
תהליך המיון לתפקיד מסוים יכול לכלול מספר ראיונות: עם מגייס/ת, עם המנהל/ת הישיר/ה, עם HR, עם הפאונדרים. האדם אותו תבחרו לגייס לתפקיד מסוים מעיד עליכם ועל האיכות שלכם כמראיינים. מגייסים ומנהלים צריכים לגבש רושם על מועמדים שאינם מכירים, כדי לוודא שהתפקיד יושם בידיים טובות.
איך להירגע לפני ראיון עבודה? איך להתחיל את הראיון? איך לסיים אותו? ואיך עושים ראיון עבודה כמו שצריך? במדריך הזה ננסה לעזור לכם, המראיינים, להתכונן לראיון, להעביר אותו בצורה הטובה ביותר ולהבין כיצד לצלוח ראיון עבודה בהייטק.
איך מנהלים ראיון עבודה בהצלחה?
סוגי פלטפורמות לביצוע ראיון עבודה
ראיונות יכולים להתקיים בפלטפורמות שונות. בעיקר מאז מגפת הקורונה שהפכה את תנאי העבודה להיברידיים יותר, נהוג לקיים ראיונות בשלוש פלטפורמות עיקריות: טלפון, וידאו ובאופן פרונטלי. לכל פלטפורמה דגשים שונים שיש לשים לב אליהם.
- ראיון טלפוני: בדרך כלל מדובר בראיון עבודה קצר וראשוני. ראיון טלפוני הוא קל לקביעה ולביצוע, אבל לא תוכלו לראות בו את ההתנהגות של המועמדים. לכן מומלץ להמשיך עם ראיון וידאו וראיון פרונטלי.
- ראיון וידאו: ראיונות אלה הפכו פופולריים בשנה האחרונה. הם קלים לביצוע יותר מפגישות פרונטליות ואפשר לראות את המועמדים. שימו לב שמועמדים לא בהכרח מרגישים בנוח בפלטפורמה הזו (דוגמת זום). לראות את עצמך על המסך עשוי לבלבל; התפאורה שמאחורי המועמדים – בדרך כלל הבית שלהם – יכולה להסיח את הדעת; וטכנולוגיה נתונה כמובן לשיבושים טכניים, כמו נפילות אינטרנט או בעיות סאונד. ראיון וידאו הוא אופציה טובה לפני ראיון פרונטלי, אבל אם תראו שיש התאמה, רצוי להזמין את המועמדים גם לראיון במשרדי החברה, ולפגוש אותם בלייב.
- ראיון פרונטלי: הדרך האידיאלית להכיר את המועמדים. ראיון פנים אל פנים מאפשר לגבש הערכה מקיפה על היכולות הבינאישיות של המועמדים, שהן חשובות במיוחד כשעובדים בצוותים, מול לקוחות או בחלל פתוח. בחברות הייטק וסטארטאפ נהוג להגיע לראיון פרונטלי אחרי ראיון טלפוני ולפעמים גם אחרי ראיון וידאו.
איך לצלוח ראיון עבודה – הכנה לראיון:
כדי שיהיה ראיון עבודה טוב צריך להתכונן אליו כראוי. בשביל שלא תיתפסו לא מוכנים, הנה כמה טיפים לפני ראיון עבודה:
- כתבו תיאור משרה מדויק: תיאור משרה מדויק יאפשר למועמדים המתאימים ביותר להגיש מועמדות לתפקיד. שאלו את עצמכם מראש מה אתם מחפשים, מה המאפיינים שחייבים להיות לבעלי התפקיד, ועל מה אפשר להתפשר וללמוד תוך כדי עבודה.
- מבנה: מבנה ראיון עבודה הוא חשוב בשביל שיהיה שלד ברור, קו מכווין. חשוב להיות גמישים ולהבין שזו שיחה בין שני אנשים וכדאי שהיא תתנהל בצורה חלקה ולא מלאכותית, אז שמרו על המבנה כקו מנחה אינטואיטיבי, אך אל תיצמדו אליו באדיקות. בהתאם למסגרת הזמן, החליטו כמה זמן יוקדש להצגה עצמית שלכם ושל החברה, ולאחר מכן להצגה עצמית של המועמדים, שאלות שתשאלו אותם, ובסוף שאלות שהם ישאלו אתכם.
- שאלות: נסחו שאלות מראש. הכוונה אינה לדקלם אלא ליצור לעצמכם קו מנחה לראיון. שימו לב שאתם לא קוראים מדף – ראיון עבודה הוא שיחה, שמטרתה להיות כמה שיותר טבעית ונינוחה. בהתאם לזרימה שלה ולמהלכה תוכלו לבחור אילו שאלות מתאימות ומתי.
חשוב לנסח שאלות פתוחות, וכאלה שיספקו לכם תשובות איכותיות. למשל, אם תשאלו את המועמדים מה החולשות שלהם, זו שאלה שקשה לדעת שעונים עליה בכנות. לעומת זאת, נסו לשאול שאלות שמדמות מצבי אמת בתפקיד. נסחו שאלות בנוגע לבעיה או אתגר שהצוות מתמודד איתו, ושאלו את המועמדים איך היו פותרים את הבעיה, או איך היו מתנהגים בסיטואציה. התשובה תתן לכם הרבה יותר מידע על המועמדים, ובאופן עקיף תוכלו ללמוד על החוזקות והחולשות, ועוד. - קראו את קורות החיים: עברו על הקו”ח לפני שהמועמדים מגיעים לראיון. בזמן הראיון שמרו מולכם עותק של הקו”ח, אתם לא צריכים ללמוד אותם בעל פה. התעמקות בקו”ח של המועמד לפני ראיון עבודה תאפשר לכם להכיר את ההיסטוריה של המועמדים, ולפנות בראיון עצמו זמן לשאלות עומק שיגלו על המועמדים יותר ממה שהם כבר כתבו בקו”ח.
- מחקר מקדים: כמעט כולם נמצאים ברשתות החברתיות היום (ומי שלא – גם עובדה זו יכולה ללמד עליו). היכנסו לרשתות החברתיות (מקצועיות ולא מקצועיות) – למשל לינקדאין, פייסבוק, אינסטגרם. חפשו את שמות המועמדים, בדקו אם הם מספרים על עצמם שם דברים שיכולים ללמד משהו עליהם. אם יש לכם מכרים משותפים עם מועמדים שמעניינים אתכם – שאלו בדיסקרטיות על המועמדים ונסו להבין את טיב התאמתם לתפקיד ולחברה.
- אישיות: חשבו על מאפיינים אישיותיים קריטיים לתפקיד, ונסחו מראש שאלות בהתאם. למשל: אם התפקיד דורש יכולת מנהיגת, בקשו מהמועמדים לספר לכם על אירוע בו יזמו משהו או שאלו איזה תפקיד הם נוטים למלא בהרכבים קבוצתיים. הראיון הוא גם הזדמנות לבחון את התאמת המועמדים לתרבות הארגונית ול-DNA של החברה – בחברות הייטק וסטארטאפ יש חשיבות גבוהה מאוד להון האנושי, מתוך הבנה שהוא קריטי לשגשוג החברה בטווח הארוך.
- הקדישו כמות זמן מספקת: ראיון עבודה יכול לערוך כ-45-15 דקות בדרך כלל, ואתם אחראים לקבוע מראש את מסגרת הזמן. זה יעזור לכם להחליט כמה עמוק להיכנס לכל תשובה, אילו שאלות חייבים להספיק לשאול ועל מה אפשר לוותר.
- סטינג – Setting: הכינו מראש חדר במשרד שיהיה פנוי אם מדובר בראיון פרונטלי, פגישת זום במקום נוח אם זה ראיון וידאו, או חלל שקט לראיון טלפוני. העבירו את הטלפון למצב שקט וודאו שאין רעשים של קבלת מיילים או שיחות נכנסות. בראיון וידאו – בצעו בדיקת סאונד ואינטרנט מראש. שימו לב שיש לכם כיסא נוח ואין הסחות דעת מיותרות. כך תוכלו להתמקד במרואיינים. נסו לחשוב מה מרגיע אתכם והיו נינוחים כשהמועמדים מגיעים.
במהלך הראיון
התכוננתם מראש? מעולה. עכשיו זה המאני טיים – קחו את ההכנה וישמו אותה בצורה הטובה ביותר בראיון עצמו. מה חשוב לזכור בזמן ראיון עבודה? טיפים למראיין ולמראיינת:
- קודם כל, הציגו את עצמכם: ספרו למועמדים קצת על עצמכם, על התפקיד שלכם ועל החברה בכלל. זה מקל על שני הצדדים בשבירת הקרח, מסייע ליצירת רושם ראשוני טוב ומפגין כבוד כלפי המועמדים.
- הצגת הסיטואציה: ציינו באיזה שלב של התהליך המועמדים נמצאים (למשל, זהו הראיון הראשון מתוך…), מהי מסגרת הזמן ואיך הולך להתנהל הראיון (למשל, אני אשאל שאלות / ננהל שיחה פתוחה).
- הצגת התפקיד: ספרו על התפקיד יותר ממה שכתוב בתיאור המשרה. ציינו את תחומי האחריות העיקריים, היומיום בעבודה, ואם יש תנאים מיוחדים או דברים ספציפיים שעל המועמדים לדעת עליהם (למשל: מודל עבודה היברידי, Happy Hours, ישיבות צוות שבועיות).
- הקשבה ותשומת לב: בדרך כלל בגיוס לתפקיד מסוים מראיינים כמה מועמדים, ולפעמים זה מגיע למספרים גדולים. למרות העומס, ולמרות החזרתיות שבראיונות, הקפידו להגיע רעננים והקשיבו לכל מועמד ומועמדת. המועמדים עוברים את הראיון פעם אחת והם התכוננו אליו והשקיעו מזמנם – תתרכזו בהם כמו שמגיע להם. כדי להקל על עצמכם, תוכלו לנסות לפרוש את הראיונות בטווח זמנים נוח, לפי ההיכרות שלכם עם עצמכם: למשל, אם אתם יודעים שיום מרוכז נוח לכם, רכזו את הראיונות. לעומת זאת, אם אתם זקוקים להפסקות, פרשו את הראיונות על מספר ימים בשילוב עם משימות יומיומיות.
- שפת גוף: בראיון וידאו או פרונטלי, שימו לב לשפת הגוף של המועמדים, צורת הישיבה, הבעות פנים, יצירת קשר עין. סמכו על הכישורים הבינאישיים שלכם שיעזרו לכם להבין אם יושב מולכם אדם נינוח או קפוץ, ואם יש לחץ סביר שנובע מהמעמד, או שמדובר באדם ביישן / סגור / חסר ביטחון עצמי בצורה שאינה מתאימה לתפקיד.
- התחילו בשאלות כלליות על המועמדים: למשל, ספר/י לי על עצמך. שאלות אלה מאפשרות למועמדים לספר על עצמם בצורה שמראה את הזיקה שלהם לתפקיד, המאפיינים שלהם שרלוונטיים למשרה וכל מה שחשוב להם בעצמם, בעיניהם.
- התנהלות דינמית: שימו לב לדברים שהמועמדים אומרים ולמקומות בהם אפשר לפתח את השיחה לכיוונים נוספים. תנו לשיחה לזרום, באופן בו המועמדים יענו בטבעיות ככל האפשר, יהיו פתוחים איתכם ויתנו לכם להכיר אותם.
- זמן לשאילת שאלות: בדרך כלל בסוף הראיון, נהוג לאפשר למועמדים לשאול שאלות משלהם. זו דרך מעולה לבדוק אם הם עשו הכנה מקדימה, אם הם חקרו את החברה והתפקיד כראוי. בנוסף, תראו להם שיש בחברה אוזן קשבת ושהזמן שלהם חשוב.
- שיווק: במידה שהראיון מתקדם היטב ואתם חשים שיש התאמה, זה הזמן “למכור” את המשרה ואת החברה בכלל. ככל הנראה, מי שנמצאים אצלכם בראיון הגישו מועמדות לעוד מקומות, ומתראיינים לעוד תפקידים. ואם הם מועמדים איכותיים, יתכן שחברות נוספות מחזרות אחריהם (בעיקר בתפקידים בכירים ומרכזיים). שווקו את התפקיד, ספרו על הערך המוסף שמקבלים מהעבודה בחברה שלכם ותגרמו למועמדים להבין שהם יקבלו אצלכם משהו שלא יקבלו במקום אחר. המטרה היא שהמועמדים יצאו מהראיון בתחושה שהם רוצים להיות חלק מהארגון שלכם ולבצע את התפקיד בצורה מצוינת. חשוב לציין שלא משקרים למועמדים – שקפו להם את המצב האמיתי, דברו איתם בכנות. הם בוטחים בהם ואתם רוצים לבנות את האמון הזה.
- סיום הראיון: חשוב לדעת איך לסיים ראיון עבודה ולא להזניח את הסוף. יש להודות למועמדים על זמנם, ולעדכן אותם לגבי המשך התהליך. ספרו להם תוך כמה זמן הם צפויים לקבל תשובה, מהו השלב הבא בתהליך וסיימו בנימה חיובית. למשל: תודה רבה, היה לי נעים להכיר, והשיחה היתה מעניינת. נחזיר תשובה בעוד שבוע מקסימום. אם נתקדם בתהליך, השלב הבא יהיה מבחן באנגלית.
שאלות ותשובות
הנה מספר דוגמאות לשאלות ותשובות לראיון עבודה בהייטק – תוכלו לראות כאן שאלות שמומלץ לשאול, ומה תוכלו ללמוד על המרואיינים מהתשובות.
- מה לדעתך יכול לאתגר אותך בתפקיד? שאלה זו מאפשרת לכם ללמוד על החולשות של המועמדים, על הדברים שעליהם לשפר או לחזק, מבלי לשאול אותם על כך באופן ישיר. ניתן יהיה לראות כמה המועמדים מודעים לעצמם ומה מידת הצניעות שלהם.
- מה נותן לך מוטיבציה / מה מניע אותך? הכוונה למוטיבציה מקצועית. שאלה שעוזרת להכיר את המועמדים בצורה טובה יותר כי היא מחברת בין האישי למקצועי, המועמדים מספרים על הדרייב הפנימי שלהם להצליח בעבודה, מאיפה מגיע הרצון העמוק והאמיתי לבצע את התפקיד כראוי.
- למה עזבת את מקום העבודה האחרון שלך? זו שאלה מתבקשת במיוחד אם המועמדים מספרים שהיה להם טוב בתפקיד האחרון שלהם. התשובה עשויה לחשוף דברים נוספים על המועמדים, למשל אם חוו קשיים אישיים, אם הרגישו מיצוי מקצועי מהר, אם חשו לא מתוגמלים ועוד.
- מהן ציפיות השכר שלך? שאלה טריקית והכרחית לכל ראיון. התשובה תעיד על רמת ההכנה של המועמדים לראיון, אם הם עשו סקר שוק ומודעים למצב בתעשיה. בנוסף, מועמדים עם ציפיית שכר מחוץ לטווח שהוגדר על ידי החברה צריכים לדעת שלא יוכלו להמשיך בתהליך כי לא יוכלו להיות מתוגמלים כמו שהם רוצים. זו דרך לנפות וגם לדעת איך המועמדים תופסים את עצמם (“כמה אני שווה”).
- ספרו משהו מפתיע שלא כתוב בקורות החיים שלכם. זו דרך לבחון את היכולת של המועמדים לאלתר, לבדוק מה הדבר היותר מרגש או מיוחד שהם בוחרים לספר על עצמם. תוכלו לגלות עוד על האופי שלהם, התאמה ל-DNA של החברה ואולי גם לתפקיד. למשל, אם מועמדת מספרת שהיא אוהבת ספורט אתגרי והתפקיד דורש תעוזה ויוזמה, התחביב שלה יכול ללמד עוד על התאמתה למשרה.
- אתם מעדיפים לעבוד באופן עצמאי או במסגרת צוותית? שימו לב שאין תשובה אחת נכונה – התאמת תשובת המועמדים לשאלה זו תלויה בתפקיד עצמו. אם אתם מראיינים לתפקיד של ניהול צוות מרקטינג, המועמדים צריכים להראות נכונות לעבוד בשיתוף פעולה עם קולגות ועם העובדים תחתיהם. מנגד, קיימים תפקידים סולסיטיים יותר. נסו להבין מה המועמדים מולכם יכולים לתת. השאיפה היא כמובן שהמועמדים יהיו מסוגלים לעבוד בשתי הצורות, כי העבודה בהייטק דינמית, וצריך לדעת לתפקד ביחד וגם לבד.
- מה אהבתם יותר ומה פחות בתפקיד האחרון שלכם? זו שאלה שתלמד אתכם על הזיקות של המועמדים, לאילו תחומי אחריות ומשימות הם מתחברים יותר ופחות. תוכלו להצליב בין התשובה לבין דרישות התפקיד ולהבין מי מהמועמדים יותר מתאימ/ה.
- איזה תפקיד אתם לוקחים על עצמכם בדרך כלל במצבים חברתיים? שאלה שעוזרת להבין לאיזה תפקיד חברתי נוטים המועמדים, אם לתפקיד מנהיגותי, אם הם חברי צוות תומכים, אם הם קונפורמיים. בדומה לשאלות אחרות, גם כאן אין תשובה אחת נכונה; כל מקרה לגופו וחשוב לבדוק אם יש התאמה בין התשובה לבין התפקיד אליו המועמדים מתראיינים.
- איפה אתם רואים את עצמכם בעוד שנתיים? בתעשיית ההייטק והסטארטאפ אפשר להתקדם במהירות יחסית ולעבור בין תפקידים. יחד עם זאת, השאיפה היא שעובדים איכותיים יתקדמו בתוך החברה ולא יעזבו. זו דרך לברר אם המועמדים מוכנים להשקעה לטווח הארוך, אם הם נוטים להחליף עבודות הרבה, אם התכניות שלהם לעתיד תואמות את מה שהייתם רוצים בשביל החברה.
גיוס עובדים מתאימים לחברה הוא חשוב ביותר בעיקר בחברות הייטק וסטארטאפ ששמות דגש על חשיבות ההון האנושי. כמראיינים, תפקידכם הוא לגבש הערכה לגבי התאמת המועמדים לתפקיד. הגיעו מוכנים, נסו להכיר את המועמדים כמה שיותר מראש.
מה זה שיווק דיגיטלי? 10 דברים לדעת לפני שמתחילים ללמוד את המקצוע>>>
השתמשו בסמכות שלכם בתבונה, זכרו להרגיע את המועמדים ולהוריד את רמת הלחץ שלהם – ספרו על עצמכם ועל הראיון. שאלו אותם שאלות שמדמות מצבים מהיומיום בעבודה, ושאלות שעוזרות לשפוך אור על האישיות שלהם. לבסוף, אם במהלך הראיון אתם מרגישים שיש התאמה, אל תשכחו לשווק את החברה ואת התפקיד, ולגרום למועמדים לרצות לעבוד איתכם.