המדריך לראיון עבודה | חלק 1 | סוגי ראיונות ומראיינים
- Jolt Team
- 15 באוגוסט
- 12 דקות
אתם לפני ראיון עבודה, מרגישים אבודים ומבולבלים, עם כל השאלות בעולם: איך מתכוננים לראיון? איך הכי כדאי להציג את עצמי? מה הכישורים שחשוב להבליט? האם אני באמת רוצה לעבוד בחברה הזו? מה ישאלו אותי? ומה כדאי ללבוש לראיון?
לפני שאתם אובדים בין השאלות, חשוב לזכור שעם כל הלחץ והאי-נוחות, גם אתם וגם הצד המראיין רוצים שזה יצליח. אחרי ההבנה הזו, ועם הכנה נכונה, תראו שראיון עבודה הוא לא דבר כל-כך נורא.
במדריך ההכנה לראיון עבודה תוכלו למצוא המלצות שיסייעו לכם לקראת ראיון עבודה בכלל ובהייטק בפרט. במדריך הנוכחי נדבר על סוגי ראיונות עבודה, במדריך הבא נדון בהכנה לקראת ראיון ובזה שאחריו נסביר על הכנת פיץ’ והראיון עצמו.
המדריך ארוך ואתם עשויים להרגיש שאתם מוצפים במידע. אנחנו פה להזכיר שהמדריכים שלנו נכתבים מתוך ניסיון ורצון שתצליחו, שתגיעו מוכנים ושלא יצליחו להפתיע אתכם. לצד ההכנה שהמדריך מספק, זכרו לסמוך על האינסטינקטים שלכם, על האינטואיציה. נצלו את היכולות הבינאישיות שלכם והקשיבו לתחושת הבטן שאומרת אם הראיון הולך טוב, אם המקום נכון לכם. תהנו מהדרך.
אם תרצו, תוכלו להתאמן בראיונות עבודה בעזרת הראיון המדומה של ג’ולט.
קדימה – בואו נתחיל!
תוכן עניינים
סוגי ראיונות עבודה
ראיונות עבודה נחשבים לראיונות עומק. ראיון עומק הוא כלי מתודולוגי במסגרתו מראיינים אדם באמצעות סדרה של שאלות. זו הדרך של מראיינים להבין את אופן החשיבה הפנימית של המרואיינים ולבחון את ההתנהגות שלהם. כך אוספים מידע נוסף על אודות המרואיינים, ולומדים על המחשבות, הרגשות, האמונות וההתנהגות של המרואיינים.
קיימים כמה סוגים מרכזיים של ראיונות. אנחנו נדבר על:
ראיון מובנה הוא ראיון בו השאלות כתובות מראש, יש להן בדרך כלל סדר קבוע – כך שכל המרואיינים עוברים את אותו מתווה של ראיון. ראיון פתוח הוא ראיון שמתנהל יותר כמו שיחה, אין שאלות כתובות מראש – המראיינים שואל את המרואיינים שאלות בהתאם להתקדמות השיחה ולנושאים שעולים במהלכה.
הראיון המעניין והרלוונטי ביותר למדריך זה הוא ראיון חצי מובנה. זהו סוג הראיון המתקיים ברוב ראיונות העבודה. בראיון מסוג זה, על פי רוב, חצי מהשאלות הן מובנות, כלומר כתובות מראש והמראיינים רוצים לקבל עליהן מענה במהלך הראיון; והחצי השני כולל שאלות העולות כתוצאה מהקונטקסט – מהסיפורים והדברים שבוחרים המרואיינים לשתף. למשל, המרואיינים מספרים על סיטואציה ספציפית שנקלעו אליה; בתגובה, המראיינים ישאלו שאלה כמו: איך התמודדת עם הסיטואציה? האם בדיעבד היית פועל/ת באופן שונה?
לכן בראיון יהיו שאלות ספונטניות, אותן המראיינים לא תכננו מראש. במסגרת הדו-שיח יתעוררו שאלות בעקבות מה שתספרו, ושאלות אלה יעזרו למראיינים להבין עוד על אודות התנהלותכם בסיטואציות שונות.
סוגי מראיינים
סיווג נוסף של ראיונות הוא על-פי הדמות המראיינת. ראיון ראשוני אצל מגייס/ת הוא לא כמו ראיון אצל מנהל/ת בכיר/ה או מייסד/ת החברה. כל ראיון דורש מכם תשומת לב והכנה קצת אחרים.
סוגי ראיונות בהייטק
ראיון טלפוני/וידאו עם מגייס/ת
מתי? לרוב השלב הראשון בתהליך הגיוס.
כמה? 45-15 דקות (ראיון וידאו בדרך כלל ייקח יותר זמן מראיון טלפוני).
מה המטרה? להבין את ההתאמה לתרבות הארגונית; האם אתם עונים על הדרישות המקצועיות הבסיסיות לתפקיד; האם אתם יודעים לעבוד עם תוכנות מקצועיות כלשהן; מה הכישורים הכלליים שלכם; האם יש לכם אוריינטציה ומוטיבציה לתפקיד; איך אתם מתנהגים במצבים שונים; מאילו מצבים אתם נוטים להימנע; ומה התשוקה המקצועית שלכם.
המגייס/ת רוצה לראות שנעים לדבר איתכם, שהאינטראקציה חלקה, ולמעשה, מהו הפוטנציאל שלכם להיות חברי הצוות הבאים ברמה הבין-אישית.
המגייסים נעזרים לעתים קרובות בסקורבורד (Scoreboard). סקורבורד הוא מדד הכולל כחמישה קריטריונים, המשתנים בהתאם לתפקיד אליו מראיינים. בעזרת הקריטריונים מדרגים את כלל המועמדים לאחר הראיון הראשוני. למשל, אם יצירתיות היא אחד הכישורים החשובים בתפקיד, היא תוגדר כקריטריון, ורמת היצירתיות של המועמדים תדורג בין 1 ל-5. כך גם תכונות אופי כמו אסרטיביות, טיב השיחה, יכולות ורבליות.
לאינטראקציה הבין-אישית ביניכם לבין המגייס/ת יש חשיבות רבה בקבלת ההחלטה להעבירכם לשלב הבא. בהנחה שהראיון היה מוצלח, הן ברמה הבין-אישית והן מבחינת הקריטריונים בסקורבורד, סביר שתעברו לשלב הבא.
שאלות נפוצות בראיון טלפוני
- ספרו לי על עצמכם / על ניסיון העבר שלכם.
זה המקום להציג את הפיץ’ שלכם. מדריך להכנת פיץ’ נמצא בחלק מספר 3 במדריך לראיונות עבודה. - האם יש לכם ניסיון מקצועי בביצוע… / בעריכת… / בשימוש בתוכנת…?
המטרה היא לבחון את הניסיון המקצועי שלכם ולוודא שאתם עומדים בדרישות המשרה. - ספרו על יתרון / חוזקה / פורטה (forte) שאתם מביאים שיהוו ערך מוסף לתפקיד או לחברה.
- ספרו על חיסרון / חולשה / משהו שאתם צריכים לשפר או לעבוד עליו.
זוהי שאלה “טריקית”. יש לשים לב שלא עונים תשובות שיכולות להשתמע לשתי פנים או להתפרש כחוזקה במסווה של חולשה, למשל “פרפקציוניזם” או “רגישות יתר”. לפני הראיון, נסו להכין רשימה של הכישורים שלכם ושל הכישורים הנדרשים לתפקיד. בחנו אילו כישורים אין לכם, והם לא נדרשים לתפקיד, כך שהם לא יכולים לפגוע בסיכויים שלכם להתקבל לתפקיד הספציפי הזה. במילים אחרות, להגיד שאתם לא יצירתיים כשאתם מתמיינים למשרת ניהול קריאייטיב – זו תשובה שכנראה תגרום לכם לא לעבור לשלב הבא. לעומת זאת, חשיבה אנליטית אולי פחות רלוונטית לתפקיד זה. כלומר, חשבו על דבר אמיתי שאתם פחות טובים בו, אבל כזה שלאו דווקא קשור באופן ישיר לעולם התוכן אליו אתם מתמיינים.
שימו לב – חשוב לשמור על אותנטיות ולא להמציא חסרונות שלא משיקים לחייכם בכלל. המגייס/ת עשוי/ה לבקש דוגמה לסיטואציות בהן הרגשתם שהחיסרון הזה השפיע על עבודתכם. הערה זו רלוונטית גם לסעיף 3. - למה אתם חושבים שאתם הכי מתאימים לתפקיד?
- מה לדעתכם יכול לאתגר אתכם בתפקיד?
זו שאלה שמאפשרת למגייס/ת ללמוד על החולשות שלכם, על הדברים שעליכם לשפר מבלי לשאול זאת באופן ישיר, כמה אתם מודעים לעצמכם ומה מידת הצניעות שלכם. - מה נותן לכם מוטיבציה? / מה מניע אתכם?
הכוונה למוטיבציה בעבודה, בדרך המקצועית שלכם. - מה תפקיד החלומות שלכם? / איפה אתם רואים את עצמכם בעוד חמש שנים מהיום?
שאלה רלוונטית במיוחד כאשר מתמיינים למשרות ג’וניור. - שתפו בדוגמה בה התמודדתם עם סיטואציה מאתגרת וספרו כיצד התמודדתם איתה.
- ספרו על אינטראקציה מאתגרת שהייתה לכם עם לקוח / קולגה.
- למה עזבתם את מקום העבודה האחרון?
שימו לב: במידה שהחלפתם הרבה מקומות עבודה בשנים האחרונות, כלומר לא נשארתם בשום מקום עבודה יותר ממספר חודשים למשל, יתכן שישימו דגש רב יותר על השאלה הזו. כמו כן, כשמועמדים משתפים שהיה להם טוב במקום העבודה האחרון, השאלה הזו מתבקשת אף יותר. - מה הזמינות שלכם להתחיל לעבוד?
אם אתם עובדים כרגע כדאי לבדוק מראש מהי תקופת ההתראה שלכם למעסיק הנוכחי. - מהן ציפיות השכר שלכם?
זו שאלה שחשוב להגיע אליה מוכנים. כשאתם לא מגיעים מוכנים, זה מעיד על כך שלא עשיתם “שיעורי בית”. בדקו מראש מה השכר המקובל בשוק ובחברה אליה אתם מתמיינים ביחס לדרג שלכם, לתפקיד שלכם, לתעשייה אליה אתם מתמיינים ולניסיון המקצועי שיש לכם. יתכן שבחברה שנמצאת בצמיחה מתמדת בחודשים האחרונים ישלמו יותר מהשכר המקובל בשוק לעומת סטארטאפ בתחילת דרכו.
כמו כן, אם אתם עונים על השאלה הזו בשאלה חוזרת, כלומר שואלים כמה החברה מוכנה לשלם או מה התקציב שלה, זה עלול להיתפס כהתחמקות. חשוב להבין אם ציפיות השכר שלכם עומדות בטווח שהחברה הגדירה לעצמה, כדי שלא יווצר פער שלא ניתן לגשר עליו. צאו מנקודת הנחה שכל עוד מתקדמים איתכם בתהליך אחרי ששיתפתם מהן ציפיות השכר שלכם, זה ככל הנראה נמצא בתקציב שהחברה הגדירה. - ספרו משהו מפתיע שאני לא יודע/ת עליכם מקורות החיים.
המטרה היא ללמוד עליכם קצת מעבר לדף ולניסיון המקצועי שיש לכם. שתפו בתחומי העניין שלכם, במשהו שלמדתם בעצמכם לאחרונה, תחביב מיוחד שפיתחתם או חיזקתם, הצטיינות שקיבלתם, הישג משמעותי. כל אלו ילמדו את המגייס/ת על דברים ייחודיים בביוגרפיה שלכם. - איזה תפקיד אתם מחפשים היום? / מה השלב הבא בקריירה שלכם? / מה אתם מחפשים באתגר הבא שלכם?
זה מאפשר למגייס/ת ללמוד את התשוקות המקצועיות שלכם, מה התפקיד האידיאלי עבורכם ואולי אפילו למה אתם עוזבים את המקום הנוכחי. - אתם אוהבים לעבוד יותר באופן עצמאי או במסגרת צוותית?
יש לקחת בחשבון את שתי התשובות. מצד אחד אתם צריכים לענות את התשובה הרלוונטית לתפקיד אליו אתם מתמיינים, כלומר אם מדובר בתפקיד של מנהל פרויקטים סביר שתעבדו עם מספר רב של אנשים ולא לבד רוב הזמן; לכן, להגיד במיון לתפקיד כזה שאתם אוהבים עבודה עצמאית עלול להכשיל אתכם. מנגד, חשוב לא לפסול את סגנון העבודה האחר. כלומר, גם אם אתם אומרים שאתם יותר אוהבים לעבוד בצוות ומרגישים שאתם מצליחים להפיק את המיטב מעבודת צוות, ספרו למה אתם חושבים שלעבודה עצמאית יש גם יתרונות ואיך היא יכולה להיטיב עמכם. - מה אהבתם יותר ומה פחות בתפקיד האחרון שלכם?
השאלה הזו מלמדת את המגייס/ת לאילו מתחומי האחריות היומיומיים בתפקיד אליו אתם מתמיינים תתחברו יותר ולאילו פחות. - תארו כיצד נראה היומיום שלכם בעבודה הנוכחית/הקודמת.
סדר היום יאפשר למגייסת ללמוד על דפוסים שעשויים לחזור על עצמם בתפקיד הנוכחי. - לאילו אנשים יותר/פחות התחברתם בצוות שלכם?
המטרה היא לא לתת שמות ספציפיים, אלא להבין לאילו סוגי אופי, בעלי תפקידים ודרגים אתם מתחברים. - איזה תפקיד אתם לוקחים על עצמכם בדרך כלל במצבים חברתיים / במעגל חברתי מסוים?
המגייס/ת רוצה להבין אם אתם על תקן המארגנים והמסדרים/הבדרנים/הדומיננטיים/השקטים. זו דרך נוספת ללמוד על תכונות האופי שלכם.
ראיון עם מנהל/ת מקצועי/ת
מתי? בדרך כלל אחרי הראיון עם המגייס/ת או אחרי מטלת בית.
כמה? 45-30 דקות, בזום או פרונטלי במשרדי החברה.
מה המטרה? להתעמק ולבדוק את ההתאמה המקצועית שלכם לתפקיד, כמו גם את ההתאמה לצוות ברמת הדנ”א (אופי, אישיות, ה-core שלכם). רצוי שתנצלו ראיון זה לשאילת שאלות על מהות התפקיד, איך נראה היומיום, פרויקטים שהצוות שואף לעסוק בהם. סביר להניח שישאלו אתכם שאלות על ניסיון העבר שלכם; זה המקום בו אתם עלולים להרגיש שאתם חוזרים על עצמכם, אבל זה גם המקום להדגיש את ההישגים שלכם, את המקצועיות, את התוכנות שהתנסיתם בהן והפרויקטים יוצאי הדופן בהם השתתפתם במקומות העבודה הקודמים. הראיון יתמקד לרוב בהעמקה בנושאים אלה.
יחד עם זאת, יתכן שלראיון יש מטרות צדדיות נוספות שלאו דווקא יאמרו בקול רם, ועליכם להיות ערים לכך:
- כשלמעסיקים מתעוררים ספקות בנוגע אליכם, בראיון ינסו להבין את פשרם. למשל, היה לכם ראיון עם מגייס/ת, ביצעתם מטלת בית שהייתה טובה אך לא מצוינת. המגייס/ת, לעומת זאת, מאוד התרשמה מכם. בראיון הנוכחי יתמקדו בהבנת את הפערים בין ההתרשמות של המגייס/ת לבין הניסיון המקצועי שהתבטא במטלת הבית.
- בחינת התאמה לעתיד הארגון: כאשר המחלקה אליה מגייסים עומדת להתרחב בשנים הקרובות, וגם כאשר לתפקיד אליו מגייסים כרגע יש פוטנציאל להתרחב, הן בפן הניהולי והן בפן המקצועי, בראיון הנוכחי ירצו להבין אם יש לכם ניסיון ניהולי במידה שיידרש, או לפחות פוטנציאל לנהל אנשים. כמו כן, יתכן שיבחנו אם אפשר לתת לכם תחומי אחריות נוספים מפעם לפעם.
שאלות נפוצות (בנוסף לשאלות מקצועיות הקשורות לעולם תוכן ספציפי)
- איך נראה היומיום שלכם בעבודה הקודמת?
- אילו חלקים בתפקיד אהבתם יותר או פחות?
- כמה גדולה החברה הייתה כשהצטרפתם וכמה גדולה היא היום?
- במידה שאתם מנהלים צוות – ספרו כמה אנשים ניהלתם, מה עשיתם שם ומה הכפופים לכם עשו.
- מדוע אתם רוצים להצטרף לחברה?
- על מה אתם נמדדים בתפקידכם בחברה הנוכחית?
- מה האתגר הכי גדול שקיים לדעתכם בתפקיד אליו אתם מתמיינים?
- מול מי היו הממשקים היומיומיים שלכם, מול אילו צוותים פנימיים בארגון ואילו גורמים חיצוניים?
ראיון עם מנהל/ת HR (משאבי אנוש – Human Resources)
מתי? לא תמיד יהיה חלק מתהליך הגיוס, תלוי בתפקיד ובחברה. לרוב, אם יש מגייס/ת מצוות ה-HR שמראיין/ת בתחילת התהליך, מנהל/ת ה-HR תראיין בסופו (אם בכלל), לפני הראיון עם המייסד.
כמה? 45-30 דקות, בזום או פרונטלי במשרדי החברה.
מה המטרה? להבין את האופן בו אתם מתנהגים ואת התאמתכם לתרבות הארגונית. בניגוד לראיון עם המנהל/ת המגייס/ת שהתמקד בפן המקצועי, ראיון זה בודק אם הערכים וההתנהלות שלכם תואמים את ערכי הארגון. למשל, בארגון המדגיש היבטים של יצירתיות וסקרנות, ראיון עם מנהל/ת HR יבחן את התכונות הללו אצלכם. יבחנו זאת באמצעות דימוי סיטואציות שאתם עלולים להיתקל בהן ביומיום, חקירה של מטלות שיותר או פחות נוח לכם לבצע, ושיתוף בהישגים או כשלונות משמעותיים מניסיון העבר שלכם.
שאלות נפוצות
- ספרו על פעם שחלקתם על המנהל/ת שלכם.
- ספרו על כישלון שהיה לכם בעבודה.
- ספרו על פרויקט שניהלתם.
- ספרו על מקרה שהצלחתם להניע אנשים שלא היו כפופים לכם.
ראיון עם מייסד/ת החברה
מתי? בסוף התהליך. בדרך כלל הראיון עם מייסדי החברה יהיה האחרון, ואחריו תתקבל החלטה בנוגע להעסקתכם בחברה. חשוב לציין שהראיון עם מייסדי החברה הוא אופציונלי, ותלוי בדרך כלל בגודל החברה. ראיון כזה מאפיין חברות שנמצאות בתחילת דרכן או בסדר גודל של עד 150 עובדים בערך. סביר כי בחברות גדולות יותר הראיון הסופי יהיה עם מנהל/ת בכיר/ה אחר/ת בטייטל של VP / Director.
כמה? 45-30 דקות, בזום או פרונטלי במשרדי החברה.
מה המטרה? בחינת ההתאמה שלכם לתפקיד מכמה זוויות: ראשית, התאמה מקצועית. המייסד/ת רוצה לוודא שאתם אכן עונים על דרישות המשרה שהוגדרו בתחילת התהליך, שיש לכם את הניסיון הדרוש לכך ושלמעשה, אתם המועמדים הטובים ביותר לבצע את התפקיד בהצלחה. שנית, התאמה לתרבות הארגונית של החברה; התאמה תרבותית-ערכית-חזונית (חזון, vision) לחברה – המייסד/ת רוצה לראות שתתאימו ברמת השיח והאינטראקציה לשאר עובדי החברה, שיהיה נעים לעבוד איתכם ושאתם מתאימים לחזון שלה, לאופן בו היא רוצה להתפתח בשנים הקרובות. אפשר לומר שזה סיכום של שני הראיונות הקודמים.
שאלות נפוצות
- ספרו על משהו שנכשלתם בו.
- ספרו על פרויקט או יוזמה שבניתם מאפס.
- מהו סגנון הניהול/ה-leadership שלך? (שאלה המיועדת לתפקידים ניהוליים).
- למה אתם חושבים שאתם אלו שמתאימים למלא את התפקיד בחברה?
- בפרויקט האחרון שעסקתם בו, ספרו לי מה עבד יותר טוב ומה פחות.
- במידה שתתחילו את התפקיד, מהם הדברים הראשונים שהייתם רוצים להוציא לפועל?
לסיכום פרק סוגי הראיונות, מומלץ לצפות בסרטון הממחיש היטב כיצד נכון לענות על שאלות נפוצות בראיונות, שיכולות להופיע בשלבים שונים בתהליך הגיוס; ראיון עם המגייס/ת, עם המנהל/ת המגייס/ת או עם המייסד/ת.
בחלקים הבאים של המדריך לראיון עבודה:
הכנה המקדימה שכדאי לעשות לקראת הראיון >
הראיון עצמו ואיך בונים פיץ’ (הצגה עצמית) >
נכתב ע״י דנה ליזרוביץ – HR Business Partner בג׳ולט
נערך ע״י יעל בארי